Видове локум

Още в началото споменах, че има доста видове локуми, но честно казато всички са направени по еднакъв начин, но с малки промени, променящи вкуса изцяло. Та не чак толкова видове локуми са:
  1. Български локум - след създаването на прочутото ястие (от турци, разбира се) българите решават да добавят нещо от своята култура за допринасяне към по-усобен вкус на локума и добавят розово масло (от рози) и от части добавянето на мента също е българско постижение.
  2. Гръцки локум - през 19 век техният локум става много известен и изискан специалитет само за астократи, поради добавениото в него бергамодово масло, макар да не звучи много вкусно, то си остава тяхна много специална традиция (като нашата баница) вече на достъпна цена.
  3. Румънски локум - ромънците използвали локума като нещо сладко за през тяхната почивка и затова там се нарича "рахат", което на български означава мързел. Също така е и използван като специална съставка за техните сладка, кексове и пайове.
  4. Югославски локум - там се създават всички различни вкусове на локума и дори се изнася световно лакомството от вече милиард-евроструващата компания "Европа", разбира се, като турско лакомство, пренебрегвайки се всякакви други приноси за днешния му вкус.
  5. Американски локум - разбира се, говорейки за Цеверна Америка и най-вече САЩ, те създават компания за продажба на локум на своите криенти и граждани от юго-источна Европа и по-богати хора. Тя разрабитва ястието с милиард вкусове и дори американското желе, което сега го има във всички желирани бонбони, карайки хората по целия свят да полудее по техния вкус.
  6. Британски локум - хората там пък решават да използват българската версия на локум и да я покрият с млечен шоколад, създавайки невероятна комбинация, която вече се произвежда в солидни марки в Канада, Обединените кралства, Нова Зенландия и Полша.